>

.

Tapak Iklan untuk Di Sewa . Klik Tab Sewa Iklan untuk Info lebih lanjut






Thank you Support !

Sunday, 17 July 2011

Info Tentang Sains Pengurusan Hotel dan Pelancongan :)

JoomlaWorks Simple Image Rotator

JoomlaWorks Simple Image Rotator

JoomlaWorks Simple Image Rotator


Salam semua , hari ini POP dapat message dari sahabat dari facebook Cik POP ...dia nak taw pasal Tourism nie , POP dan dia sama program cuma U laen2..ehhe..yelah POP dapat kat UiTM KK , kawan POP nie pula UiTM Melaka ..oppss..

sorry lupa nk perkenalkan kawan baru fb Cik POP iaitu Seiji Ganu ( nama fb je..xtaw nama penuh ).ehehhe dia nak taw lebih lagi pasal tourism nie..Cik POP sendiri tak tau sangat tp harap info yang POP dapat membantu POP dan juga kawan2 yang lain pasal tourism nie..ehehhe

Oke , bagi Mata pelajaran bagi Program ini secara umum adalah :


KURSUS / MATA PELAJARAN (SECARA UMUM)
  • Pengenalan Industri Pelancongan
  • Teknik Pemandu Pelancong 
  • Geography Pelancongan
  • Pelancongan Malaysia
  • Penempahan dan Tiketan
  • Operasi Kaunter Perkhidmatan
  • Pemasaran Pelancongan
  • Rekreasi
  • Pengurusan MICE
  • Pengangkutan Pelancongan
  • Undang-undang Pelancongan
  • Perakaunan
  • Perancangan Pelancongan

    Peluang Kerjaya dalam Bidang ini adalah 



    • Pengurus Agensi Pengembaraan
    • Pembantu Tadbir Agensi Pengembaraan
    • Pengurus Pusat Informasi Pelancong
    • Pengurus Pelancongan
    • Wakil Percutian
    • Pegawai Pelancongan
    • Perunding Pelancongan
    • Pengurus Hotel
    • Pengurus Perkhidmatan Pelanggan
    • Pengurus Aktiviti Luar
    • Penganjur Acara
    • Eksekutif Pemasaran dan lain-lain




  •      Di antara kerjaya yang boleh diceburi termasuk sebagai pemandu pelancong, pegawai pelancongan, pegawai promosi, perhubungan awam, pengangkutan, perkhidmatan perjalanan dan pengurus pelancongan sama ada di agensi kerajaan atau swasta. Kerjaya di bidang ini pastinya menawarkan pendapatan yang lumayan tetapi bergantung kepada pekerjaan yang dipohon dan kelulusan yang dimiliki oleh seseorang.


  • Di antara kursus yang diajar semasa pengajian termasuklah pemasaran pelancongan, pengantar pelancongan, peran­cangan dan pembangunan pelancongan, seminar pelancongan, pengurusan strategik, impak pelancongan, pelancongan, pengurusan perkhidmatan perjalanan pengurusan rekreasi, pengangkutan pelancongan, pengurusan operasi hotel, pengurusan restoran, serta perancangan dan pembangunan hotel.

  • CIRLCIRI PERIBADI YANG DIPERLUKAN

    (i)                 Meminati bidang ini ( minat )
    (ii)               Menguasai bahasa Melayu dan Inggenis ( ala..xberapa nk pass bi :P )
    (iii)             Berpengetahuan am ( sejarah hebat :P )
    (iv)             Berpengetahuan di bidang ekonomi dan pemasaran ( hrm...maybe ..ahah )
    (v)               Mampu berkomunikasi dengan baik ( boleh bah ..ahahah )
    (vi)             Mesra dan peramah ( mesra apa...hik3...)

Ini sahaja info yang POP dapat . 

Sorry hari ini busy sangat xdpt nk update..hik3.. apa2 pun thnxx snggah ya :)

 laen hari Cik POP akan berkongsi lebih lagi tentang program ini ya..ehhehe


Dont forget to leave your comment , follow and LIKE this blog. Enjoy your stay here :)

13 comments:

Mohd Izzar said...

owh, aku pun study kat melaka jgk..hoho

seijiganu said...

trimas cik POP heeee....atas info yg diberikan..sedikit sebanyak dapat gak memupuk minat nie...alhamdulillah...trimas

POP said...

izzar : ehhe..ye kew..? :D

POP said...

seijiganu : harap info nie dpt bntu kmu ya...ehehhe...

~~ nOyuE N wAfiE ~~ said...

saya minat pelancongan...=)

cik aisha said...

cik POP study dlm bidang ni ke?

POP said...

hehhe..yup..nnti untuk degree :)

MissTautau said...

wow...beshnya... macam mana pula dengan pengurusan perhotelan? sama jak ka dgn pelancongan?.. september ne sy masok UMS pgurusan photelan..hehehe..tp ta au apa2.. bidang pelancongan n photelan mmg luas skrg.. suka! hehe

MissTautau said...

wow...beshnya... macam mana pula dengan pengurusan perhotelan? sama jak ka dgn pelancongan?.. september ne sy masok UMS pgurusan photelan..hehehe..tp ta au apa2.. bidang pelancongan n photelan mmg luas skrg.. suka! hehe

POP said...

ehheh...rasanya lebih kurang sama saja..POP pun masih lagi wat research lae tntang program nie..heheh.btw gudluck ya :)

Anonymous said...

mata pljrn tu pilih ke??

wan nurul huda mohd taha said...

ape perbezaan antara operasi pelancongan dan pengurusan pelancongan???

wan nurul huda mohd taha said...

ape perbezaan antara operasi pelancongan dan pengurusan pelancongan??? yg mane lbh ok??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Terjah

Pengomen Tegar